Wino robione metodą quervi w kuchni kaukaskiej

Wino robione metodą quervi

Gruzja uchodzi za najstarszy region winiarski na świecie. Około 7 tys. lat p.n.e.  mieszkańcy Kaukazu odkryli przez przypadek, jak powstaje wino. Następnie opatentowali naturalną metodę produkcji wina zwaną quervi. Uważa się, że samo słowo wino wywodzi się od gruzińskiego g’vino. Kuchnia kaukaska słynie z kultury picia i pielęgnowania wina na całym świecie.

Winiarska esencja życia

Gruzini uprawiają ponad 500 rodzimych odmian winorośli, z czego znaczną część używają do produkcji wina. Większość gatunków winogron nie jest znana na świecie. Dzięki temu obecnie w Gruzji produkuje się ponad 50 unikalnych odmian wina o szerokiej gamie różnorodnych smaków. Oprócz słodkich, półwytrawnych i wytrawnych win, najpopularniejsze i najczęściej kupowane jest wino półsłodkie. W Gruzji znajduje się 5 regionów winiarskich, z których największym jest Kachetia. Uprawia się tam ponad 70% winogron. Wszystko to Gruzini mogą zawdzięczać umiarkowanemu klimatowi i wilgotnemu powietrzu. Stanowi to idealne warunki do produkcji wina.

Na czym polega metoda quervi?

Metoda quervi zaczęto stosować 4 tys. lat p.n.e. w miejscu narodzin wina. Quervi to wielkie, gliniane naczynia, w których umieszcza się winogrona. Zakopuje się je w ziemi w specjalnych piwnicach i szczelnie zamyka drewnianą pokrywą. Trzyma się je tam przez 4-5 miesięcy, by wino mogło spokojnie fermentować. W niektórych rejonach quervi przechowuje się pod ziemią nawet 50 lat. Dzięki tej tradycyjnej metodzie powstaje organiczne i niesamowicie aromatyczne wino, bogate w taniny i witaminy. Tak czyste i pozbawione szkodliwych substancji wino można spotkać w każdym, gruzińskim domu. Co więcej, podobno nie powoduje wcale kaca i jest rozkoszą dla każdego konesera czy podróżnika. Dlatego też kuchnia kaukaska wyróżnia się niekończącym się biesiadowaniem przy wznoszeniu toastów winem. W niewielu krajach ta tradycja jest tak bardzo zakorzeniona. Warto poznać spróbować tego niesamowitego wina chociaż raz w życiu.