Poezja smaków w restauracji gruzińskiej

kuchnia gruzińska

W restauracji gruzińskiej można spotkać się z różnorodnością smaków oraz oryginalnością dań. Dla wszystkich znajdą się ciekawe propozycje. Zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie będą mieli duży wybór. Wystrój restauracji jest przeważnie bardzo przyjemny i ciepły. Gruzińska tradycja charakteryzuje się wspólnym biesiadowaniem i wielką gościnnością, co widać w aranżacji wnętrz. To miejsce, w którym można naprawdę odpocząć.

Przystawki i desery

W restauracji gruzińskiej serwowane są niezliczone przekąski. Sałatki ze świeżych warzyw i ziół czy różnego rodzaju sery m.in. wędzone, podpuszczkowe, które są zapiekane wraz z masłem. Przed daniem głównym bardzo często zamawia się  nadziewane bakłażany, tzw. badyrdzan, kurczaka na zimno w sosie orzechowym – saciwi, czy przetartą fasolę, tzw. Paszte po ormińsku . Kuchnia gruzińska słynie z khinkali, czyli tradycyjne pierogi gruzińskie z mięsa (wooego,baranina,wieprzowego). Jest to najpopularniejsze danie zamawiane w restauracjach gruzińskich. Na deser koniecznie trzeba spróbować czurczchely, czyli orzechów laskowych nawleczonych na nitkę i  zatopionych w cieście oraz gęstym soku z winogron ale deser ten w Lwaszu mają na specjialne okazję.

Dania główne

Wśród dań głównych w restauracji gruzińskiej króluje baranina oraz wołowina. Potrawy są bardzo dobrze przyprawione i najczęściej smaży się je bądź grilluje. Do tradycyjnych dań zalicza się kebeb po ormiańsku, czyli mieso na szpadelkach . Posiada oryginalny kształt. Często zamawia się czachobili , czyli kurczak w sosie pomidorowo-cebolowym. Rodzaj gulaszu, tzw. Buglama przyrządza się  z baraniny,bakladzana i z cukinii. Kolejnym smakołykiem, którego warto spróbować, jest adżapsandali – gulasz zrobiony z pieczonych bakłażanów, papryki, pomidorów i ziemniaków. Warto też skosztować pieczonych żeberek z adżika. Restauracja gruzińska gwarantuje niebywałą poezję smaków. Chociaż kuchnia gruzińska jest w Polsce jeszcze mało popularna, z roku na rok przybywa jej wiernych smakoszy. Warto skosztować jej w dobrej restauracji.