Kuchnia ormiańska – których dań należy koniecznie spróbować?

kuchnia ormiańska

Mało kto zdaje sobie dzisiaj sprawę, że kuchnia ormiańska wywodzi się z kuchni starożytnej Azji i liczy co najmniej trzy tysiące lat. Co ciekawe, Ormianie wiele potraw do dzisiaj przygotowują niemal tak samo, jak ich przodkowie w IX-XI wieku przed naszą erą. Ormiańska kuchnia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też różnorodna. Przyrządzenie potraw wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, ale naprawdę warto! Które ormiańskie dania cieszą się największą popularnością?

Lawasz

Lawasz to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ormiańskich potraw. Zazwyczaj podaje się go jeszcze przed głównym posiłkiem, w koszyku, razem z chlebem. Lawasz swoim wyglądem przypomina tortillę lub naleśnik, którym owija się kebab. W tradycyjnej kuchni ormiańskiej Lawasz podawany jest sam lub ukryty jest pod grillowanym mięsem. Można w niego zawijać dosłownie wszystko: rybę, mięso, a nawet ser. Sam w sobie nie ma za wiele smaku, ale maczany w dodatkach stanowi przepyszną przystawkę.

Dolma

Dolma to mięso mielone podawane z ryżem i zawijane w liściach winogron. Często podaje się ją z sosem czosnkowym, ale świetnie smakuje też sama. Dolma swoją konsystencją i sposobem podania przypomina polskie gołąbki.

Lahmacun

Lahmacun to cieniutkie chrupiące ciasto, w którym ukryta została delikatna warstwa mięsa mielonego. Można je jeść na pół, jak pizzę. W Armenii do lahmacunu podaje się również cytrynę – dla wzmocnienia smaku. Często zdarza się, że dodaje się do niego ser żółty. Ze względu na wartości odżywcze danie to traktowane jest jako danie obiadowe.

Mięsa

W armeńskiej kuchni bez wątpienia prym wiodą mięsa. Do dań najczęściej dodaje się wołowinę, jagnięcinę oraz drób. Bardzo dużą popularnością cieszy się tzw. chicken kebab. W przeciwieństwie do kebaba, którego zjeść można w Polsce, kebab armeński przygotowywany jest z mięsa mielonego, które grillowane jest na specjalnym szpikulcu.

Paklava

Po obiedzie pora na deser! Kuchnia ormiańska słynie z baklawy – wielowarstwowego ciasta, składającego się z dużej ilości orzechów i miodu. Podawana jest zarówno na ciepło, jak i zimno, często z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.