Kuchnia kaukaska. Coś dla smakoszy!

kuchnia kaukaska

Kuchnia kaukaska charakteryzuje się niepowtarzalną oryginalnością. Jest urozmaicona, dzięki czemu każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Dominują w niej potrawy mięsne, ale również różne rodzaje serów, ryby, a w sezonie letnim warzywa i owoce. W górskich wioskach nie preferuje się kawy, tylko duże ilości herbaty, szczególnie ze świeżo zebranych ziół. Tradycją w kuchni kaukaskiej jest niezwykła gościnność i wspólne biesiadowanie.

Podstawa tradycji

Kuchnia kaukaska kojarzy się przede wszystkim ze smakiem i zapachem kolendry. Jest używana do przygotowania wielu potraw, podobnie jak natka pietruszki czy koperek w Polsce. Obok kolendry bardzo ważne jest stosowanie adżiki, która występuje w dwóch odmianach – zielonej i czerwonej. Ponadto wykorzystuje się tradycyjnie ok. 300 gatunków jadalnych ziół, liści i kwiatów. Dzięki temu kuchnia kaukaska jest tak różnorodna i oryginalna. Ostre i pikantne przyprawy jak chili są podstawą wielu dań, np. tradycyjnego bozbaszu z wołowiną i cieciorką czy charczo. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach, są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta.

Tradycyjne dania

W kuchni kaukaskiej spotkamy ostro-pikantne mięsne dania, kwaskowe kiszonki, oryginalne potrawy z warzyw i owoców czy bajeczne smakołyki, typu rachat-łukum, pachława oraz kurabje. Potrawy kaukaskie są czasochłonne, ale ich smak jest niepowtarzalny. Wymagają skupienia przy przygotowaniu i wykorzystania odpowiednich przypraw, najlepiej świeżych ziół. Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni kaukaskiej, natomiast to Gruzini ustanowili je swoją potrawą narodową. W restauracji na przystawkę można otrzymać bakłażana z orzechami i granatem, na obiad chinkali, a na deser baklavy. Oprócz tego można skosztować phali, hapamy, ormiańskiego borszu, satsivi, płowu uzbeckiego czy gaty. Rodowite owoce, jakie wykorzystuje się w kuchni kaukaskiej, to winogrona, gruszki, śliwki, czereśnie, pigwy, migdały, figi czy melony kantalupa.